ΚΟΣΤΟΣ

Κάθε αγοροπωλησία ή ενοικίαση είναι ξεχωριστή, είναι μοναδική.

pratiria eko

Πόσο θα μου κοστίσει εάν…

Συχνά μας ρωτάνε πόσο θα μας κοστίσει να αγοράσουμε ή να πουλήσουμε ή να ενοικιάσουμε ένα ακίνητο. Η απάντηση δεν είναι μία για όλες τις περιπτώσεις και διαφέρει ανάλογα το ακίνητο, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κάθε φορά ανάλογα την περίπτωση, τις εκκρεμότητες που μπορεί να υπάρχουν στην εφορία, τις εκκρεμότητες και τα βάρη του ακινήτου σε δήμους και τράπεζες και πολλούς άλλους παράγοντες που προκύπτουν στην πορεία.

Αυτό που μπορούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες και ισχύει ενδεικτικά για όλες τις περιπτώσεις είναι τα παρακάτω:

95ΕΚΟΝΟΜΥ

ΚΟΣΤΗ

Συμβολαιογράφος

Το κόστος του/της συμβολαιογράφου κατά κανόνα βαρύνει το αγοραστή και κυμαίνεται στο 1%-1,5% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο.

Φόροι

Ο φόρος μεταβίβασης ενός ακινήτου σε περίπτωση αγοροπωλησίας είναι 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο και βαρύνει μόνο τον αγοραστή. Σε περίπτωση επαγγελματικής συναλλαγής επιβαρύνεται και με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24%.

Αμοιβές Κτηματομεσίτη

Το κόστος της αμοιβής για κτηματομεσιτικές υπηρεσίες βαρύνει και τα 2 μέρη δηλαδή και τον αγοραστή και τον πωλητή (ή και τον μισθωτή και τον εκμισθωτή).

Σήμερα οι αμοιβές κτηματομεσίτη δεν ορίζονται από κάποια νομοθεσία και είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη. Για αγοροπωλησίες κυμαίνεται από 2% μέχρι και 7% για ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις όμως η αμοιβή κτηματομεσιτικών υπηρεσιών που αφορούν σε αγοροπωλησίες ανέρχεται σε 2% από τη μεριά του αγοραστή και 2% από τη μεριά του πωλητή.

Σε περίπτωση μίσθωσης επαγγελματικού ακινήτου οι αμοιβές ανέρχονται σε 1 ενοίκιο από τη μεριά του μισθωτή και 1 ενοίκιο από τη μεριά του εκμισθωτή.

Σε περίπτωση μίσθωσης κατοικίας οι αμοιβές ανέρχονται σε μισό (1/2) ενοίκιο από τη μεριά του μισθωτή και μισό (1/2) ενοίκιο από τη μεριά του εκμισθωτή.

Οι κτηματομεσιτικές αμοιβές επιβαρύνονται με το νόμιμο ΦΠΑ 24%

Compare Listings

Τίτλος Τιμή Κατάσταση Τύπος Περιοχή Σκοπός Υπνοδωμάτια Μπάνια